Látogatók

Sziasztok!

Örülök, hogy itt vagytok!
Remélem, kedvet tudok csinálni nektek az olvasáshoz, filmekhez, a színházhoz, és a koreai popkultúrához, s hogy tetszeni fognak a bejegyzéseim. Fontos számomra, hogy ti, akik az oldalon jártok, ne csak egy arctalan tömeg legyetek. Az oldal tényleg naplószerű, már olyan tekintetben véve, hogy tényleg az őszinte benyomásaimat írom le. Örülnék, hogy ha ti is részt vennétek benne, írnátok egy kommentet vagy e-mailt bármikor, ha egy téma felkeltette az érdeklődéseteket, ha egyetértesz velem, ha nem értesz egyet velem, ha tetszik az oldal, ha nem tetszik, ha észrevételed van, kérdésed, ötleted, kívánságod, hogy miről legyen még szó, plusz a ti ajánlásaitokra is kíváncsi vagyok. Erre nem azért van szükség, hogy növelje a statisztikai adatokat, hanem hogy élettel telivé váljon a blog, s hogy alapvetően egy kommunikatív közösséget alkothassunk, akiket a könyvek hoznak össze. Ha kritizálni akarsz, azt is megteheted, csak arra kérlek, legyen valami használható alapja, hogy javíthassak ott, ahol kell. Az utálkozókkal nagyon nem tudok mit csinálni. A maximum, amire képes vagyok, hogy felhőtlen időtöltést kívánok!

2018. január 27., szombat

Blogprojekt#5 - II. Könyvmolyképzős "érdekességek" - Tényleg negatívumok?

A Könyvmolyképzőnek az az egyik legeslegjobb tulajdonsága, hogy szinte minden műfajt és stílust felölel, bármilyen is legyen egy olvasó ízlése, a kiadó kínálatából száz százalék, hogy talál magának valót. Az 5. Blogprojekt 1. napján a pozitív élményeinket gyűjtöttük össze, de velünk is előfordult, hogy a bőség zavarában oda nyúltunk, ahová nem kellett volna. Szóval beszéljünk kicsit azokról a könyvekről, amik valamiért nem értek el szívünkig.

Jenny Han: Nyár-trilógia
Jenny Hantól a második sorozatának első része, A fiúknak, akiket valaha szerettem volt az első olvasmányom, amiről majd csak holnap, az utolsó napon beszélek részletesebben. Elöljáróban csak annyit, hogy az a könyv nagyon tetszett, így gondoltam, elkezdem az írónő előző sorozatát is. Hát… olyan volt, mint egy hasas a tengerbe. Jó magasról. Korábban már kifejtettem, milyen problémáim is voltak a sorozattal, akit érdekel, kattintson IDE. Röviden:
1.      Unalmas volt.
2.      Belly-t az esetek többségében vízbe fojtottam volna.
3.      Azok a részek, amiknek hatniuk kellett volna az olvasóra, belőlem csak órákig tartó önhipnázis után bírtak reakciót kicsikarni.
4.      Könyörgök, a Föld egy BOLYGÓ! (a magyarázatért érdemes visszaklikkelni az ominózus posztra…)
Bár összességében az „egy alkalom elég volt belőle” feeling végig adott volt, találtam pozitívumot is a könyvben, de azoknak nem ebben a bejegyzésben a helye.
Moony Witcher: Morga, a szél mágusa
Őróla is találtok már egy jó nagy szájhúzást ITT a blogon.
Számomra már az alapötlet is életképtelennek tűnt, s ennek kivitelezése is szilárd bizonyítékot nyújtott arra, hogy ha valamitől, akkor az ilyen típusú utópisztikus társadalmaktól nem kell tartanunk a jövőben. Köszi a megnyugtatást, de eszembe se jutott volna arra alapozni egy egész világ (!) működését, hogy törvénnyel tiltom a szeretetet. Ami még megdöbbentőbb, hogy ez a társadalmi berendezkedés a cselekmény játszódásakor már 500 (!) fennáll! Ez elég hihetetlen, főleg akkor, ha ennek élén egy olyan főgonosz áll, akinek legborzalmasabb tevékenysége a könyv alatt, hogy értetlenül forgolódik. Valóban, az ő hatalmának megdöntésére tényleg elég egy tizenkét éves, szeretethiányos kislányt küldeni, akinek hiába kötik a lelkére, hogy titokban kell tartania a kilétét, mégis leküzdhetetlen kényszert érez arra, hogy úton-útfélen mindenkinek elújságolja, hogy bizony, ő a Szél mágusa, és jött megváltani a világot…
Mint említettem, életképtelen…
M. Leighton: Up tome + Jessica Sorensen: Callie, Kayden és a véletlen
Ezek voltak azok a könyvek, illetve sorozatok, amik elérték, hogy már alapból minden Rubin pöttyös könyvre kellő óvatossággal tekintsek. Ami még kínosabb, hogy képtelen vagyok értelmesen megfogalmazni, mi bajom is volt ezekkel a könyvekkel. Egyszerűen ők azok, akik nem az én stílusom. Ettől függetlenül még jó pár olyan rubinos kicsike van, akik nagyon érdekelnek... remélem, azokkal majd jobban kijövök.
Nataša Dragnić: Minden nap minden órájában
Nem is igazán az van ezzel a sztorival, hogy nem tetszett – csak furcsa volt. Éreztétek már magatokat úgy, hogy egy könyv kizár benneteket? Mért én éreztem. Ennél a könyvnél. Egyszerűen nem akart beengedni! A szereplők elvoltak szépen ketten a saját harmonikus kis világukban, és mintha felesleges harmadik kerékként kezeltek volna. Persze ez elsőre őrületesen nagy baromságnak tűnhet – hogy rekedhet könyvön kívül egy olvasó? Hát valahogy pont így.
Laura Arkanian: Holdezüst, vérarany
Ez is egy elég érdekes szituáció, mert hiába volt egy vegyes, de azért mégis inkább negatívabb élmény, nagyon sokszor elgondolkodok még ezen e könyvön. A történet alapja röviden és felszínesen itt is, mint oly sok más könyvben a vérfarkas-vámpír ellentét, de itt, ebben az esetben ennek a két fajnak belső-külső tulajdonságai jelentősen eltérnek minden más hasonló történettől. A vámpírok például szintén átváltoznak valamivé teliholdkor, és nem kell vért inniuk… What??
Nekem ez, ezek a különbségek igenis probléma volt. Mitől vámpír a vámpír, ha nem attól, hogy vért szív? És hetekkel az után, hogy befejeztem a könyvet, egyszer csak beugrott, hogy miért. Szóval, akit a könyv hibái érdekelnek, az áldozzon egy kattintást ERRE a bejegyzésre, aki pedig a miértre kíváncsi, az olvasson tovább.
Annyit muszáj spoilereznem, hogy pontosan hogy is fest ez a vámpír faj. Látszólag és az idő nagy részében semmi sem különbözteti meg őket az egyszerű emberektől. Ha feljön a telihold, sincs nagy gond, mert csak a körmük alakulnak át karmokká, a szemfogak pedig meghosszabbodnak, de nincs semmiféle ösztönből fakadó vérszomjuk, nem vesztik el az önuralmukat, stb. Vérszomj, önuralom, emlékezetkiesés és társai sztornó.
Vámpírnak ebben a könyvben születni kell. Ezek a lények (?) olyan génekkel rendelkeznek, amik ugyan reagálnak a teliholdra, de igazából nincs jelentőségük. Hol van akkor a hagyományos vámpírlegenda?
A fent említett gének miatt a vámpírnak születettek meghozhatnak egy döntést: megvan bennük ugyanis a képesség, hogy halhatatlanok legyenek. Ehhez embert kell ölniük/emberi vért kell inniuk (nem emlékszem pontosan, hogy volt), és akkor elnyerik az örök életet - és annak minden mellékhatását. Ezentúl nem mehetnek ki a napra és állandóan küzdeniük kell a bennük fortyogó szomjúsággal. Szóval itt van a válasz arra, hogy mitől is vámpírok ezek a vámpírok. Nem azért szörnyetegek, mert így születtek, hanem azért, mert így döntöttek. Egy tudatos emberi elhatározás kérdése volt az, azzá válnak-e, amivé, ott volt előttük a két választási lehetőség, az emberség és a halhatatlanság útja. A könyv szól azokról is, akik az első, és azokról is, akik a második utat választják. És bár maga a történet és a könyv egésze nem lett a szívem csücske, azt el kell ismernem, hogy a vámpírok és a szörnyeteggé válás ilyen irányú megközelítése egy zseniális alapgondolat.
***

És ti? Melyek voltak a KMK azon könyvei, amik nem nyerték el tetszéseteket? Írjátok meg kommentben, ha volt ilyen, és persze látogassatok el a többiekhez is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése