Látogatók

Sziasztok!

Örülök, hogy itt vagytok!
Remélem, kedvet tudok csinálni nektek az olvasáshoz, filmekhez, a színházhoz, és a koreai popkultúrához, s hogy tetszeni fognak a bejegyzéseim. Fontos számomra, hogy ti, akik az oldalon jártok, ne csak egy arctalan tömeg legyetek. Az oldal tényleg naplószerű, már olyan tekintetben véve, hogy tényleg az őszinte benyomásaimat írom le. Örülnék, hogy ha ti is részt vennétek benne, írnátok egy kommentet vagy e-mailt bármikor, ha egy téma felkeltette az érdeklődéseteket, ha egyetértesz velem, ha nem értesz egyet velem, ha tetszik az oldal, ha nem tetszik, ha észrevételed van, kérdésed, ötleted, kívánságod, hogy miről legyen még szó, plusz a ti ajánlásaitokra is kíváncsi vagyok. Erre nem azért van szükség, hogy növelje a statisztikai adatokat, hanem hogy élettel telivé váljon a blog, s hogy alapvetően egy kommunikatív közösséget alkothassunk, akiket a könyvek hoznak össze. Ha kritizálni akarsz, azt is megteheted, csak arra kérlek, legyen valami használható alapja, hogy javíthassak ott, ahol kell. Az utálkozókkal nagyon nem tudok mit csinálni. A maximum, amire képes vagyok, hogy felhőtlen időtöltést kívánok!

2017. szeptember 17., vasárnap

Moony Witcher: Morga, a szél mágusa (Morga, a szél mágusa 1.)

Lógok még jó néhány régebbi olvasásommal, de erről itt mindenképp ki akartam beszélni magamat.

műfaj: ifjúsági, disztópia
kiadja: Könyvmolyképző Könyvkiadó
oldalszám: 416
értékelés a moly.hu-n: 76%
az én értékelésem: 1 csillag
borító: nem tetszik, szörnyű
karakter, akit imádtam/utáltam: -        
kedvenc jelenet: -
Emiós bolygó, az 500. esztendőben. Morga egy 12 éves, feketehajú, kék szemű, lila szeplős kislány. A Fehér Papnő mágikus tanításainak köszönhetően, Morga képes a felhők és a csillagok állásából olvasni, a szél illatából tudja merre kell menni, esővizet iszik, hogy megtisztítsa gondolatait és hallgatja a csendet, hogy felfedezze az energiák erejét. A három hold bolygóján ő az egyetlen Tökéletlen, mert emberi DNS-t hordoz magában, mely a Fharok Birodalmi Törvénye szerint tiltott, ugyanis a Fharok kitörölték a lakosságból az érzések, érzelmek emlékét. De ha Morga a Tökéletlen, akiről az ősi prófécia szól, akkor ő a Birodalmi Törvény legnagyobb ellensége, és Emiós népének egyetlen reménysége, akik már oly hosszú ideje elfelejtették a szerelmet, a szabadságot és földi életük eredetét.
Hát, hol is kezdjem? Nagyon nem tetszett, pedig szeretem a disztópiákat, egyébként pedig 396. oldalon „Az Emiós bolygó” című ismertetővel. Ennek a résznek a környékére folyamatosan vissza kell térni, hogy megértsünk olyan idegen szavakat, amik szerintem merőben feleslegesek voltak, és amiket a könyv sehol máshol nem magyaráz (meg néha itt se).
Moony W. szerint kevesebb, mint 3 év múlva meghalunk. Gondoltam, jobb, ha szólok. A könyv ezután 500 évvel játszódik, egy olyan bolygón, ami nagyjából hasonlít a Földhöz: egy nap 24 óra, egy év 365 nap, de három hold van az égen, háromféle évszak létezik, amelyek évi tízszer váltják egymást. Az emberek szigorú hierarchiában élnek különféle kategóriákban, a gyerekek egy program alapján születnek, elvileg érzések nélkül. Érezni úgy nagy általánosságban véve is tilos! Az Ezer Túlélőt, akit a Földről Emiósra telepítettek, egy szektaféle alkimista közösség, a fharok irányítják, akik a hiedelem szerint örökéletűek, de ez valójában csak ádáz diktatúrájuk álcája. Hatalmukat pedig csak a próféciában (amiről csak nagyon kevés derül ki, olyanokra sem kapunk választ, hogy pontosan mi az, honnan jött, ki jósolta, miért, stb.) említett Tökéletlen tudja megdönteni.
Maga az egész regénynek a kezdete… hát, érdekes volt. Ahhoz képest, hogy Morga, a Tökéletlen elméletileg óriási titkok között nőtt fel, a Papnő már az első kérdésére vígan kitálal, ami felvetette bennem a kérdést, volt-e itt egyáltalán titkolózás, vagy Morga csak elképzelte magának. És igazából az egész könyvön ez a fajta hiteltelenség megy végig, mert hiába írják le azt, hogy ez ilyen fontos, meg nagyon függ tőle a világ sorsa, és a többi és a többi, ha egyszer mintha mindenkinek célja lenne, hogy minél hangosabban kikiáltsa a nagyvilágba.
A főszereplőnk, Morga fiatal kora ellenére nagyon szenvedélyes. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért nagyon gyerekként kezelik. Végig azt éreztem, hogy a felnőttek igazából tesznek a kislányra, azon túl persze, hogy folyton mondogatják, ő a Szél Mágusa, akiről a prófécia szól. Pedig a lány sokkal érettebben viselkedik, mint az átlag tizenkét évesek, azonnal átlátja a helyzeteket, nem értetlenkedik, teszi, amit tennie kell. Vagy legalábbis szerinte, mert mindezzel akkora ellentmondást alkot az, hogy ellenállhatatlan vágyat érez, hogy az óriási titkot, hogy ki is ő, meg mi a feladata úton-útfélen mindenkinek hangoztassa, majd miután mindent szép sorjában elregélt, közli, hogy most többet nem mondhat. Hát, ja, mert már nincs is mit!! Az igaz, hogy akiket beavat, történetesen épp megbízhatónak bizonyulnak, de mi lett volna, ha mégsem? Ebbe senki nem gondolt bele?
Szintén nem tetszett, hogy teljesen random, véletlenszerűen követték egymást az események. Morga nem aggódik a prófécia, meg a világuralom megdöntésének veszélyei miatt, holott gőze sincs, pontosan mit is kéne tennie, de nem is töri magát azon, hogy kitaláljon egy tervet vagy akár csak elgondolkodjon egy kis ötletfoszlányon. Hibát, hibára halmoz, de ő a Szél Mágusa. Ezt ügyesen tudja mondogatni, de szerintem ennél egy kicsit többre lenne szükség a gonosz legyőzése végett.
Apropó, gonosz! Megint jövök a karakteres mániámmal, hogy mennyire agyon tudja vágni a legjobb cselekményt is egy kidolgozatlan főszereplő vagy főgonosz. Nem mintha itt lett volna akármelyik is. Okrad annyira komikusan tehetetlen a megjövendölt kiskamasz Morga ellen, hogy egyszerűen nem lehet rettegni tőle. Könyörgök, Morga annyira szerencsétlen, hogy csupán két percbe telne végleg eltávolítani! Hahó, Okrad reagálj valami használhatót is!

Tehát, se epikus küzdelem, se lebilincselő karakterek, se logikus gondolatmenetek, mi van akkor tulajdonképpen ebben a könyvben? Semmmmi  Van benne egy romantikus szál. Hú, máris jobban hangzik nem igaz? Elvégre egy könnyed kis románc bármit képes feldobni… Nem! Itt ez sem sikerült. Összefoglalva annyi történt, hogy meglátták egymást, és egymásba szerettek összejöttek, és érzelgősebbnél érzelgősebb kliséktől csöpögve imádják egymást. Kettejük közözz nincs semmi személyes, csak ez a nyáltenger, amitől egy annyira rózsaszínben tündöklő, mégis lélektelen kapcsolatot kapunk, aminél én már úgy voltam, hogy most akkor beásom magam a föld alá, és csendben regenerálódok egy kicsit, mondjuk úgy tíz évet! Az én ízlésemnek ez túl nyálas volt, ezek a kacifántosan megfogalmazott gondolatok a szerelemről meg miegymásról úgy lenyomtak mindenféle történést a könyvben, amiből eddig se volt túl sok, hogy egy idő után azon kaptam magam, hogy csak állunk egy helyben, és nem haladunk sehová. Értem én a könyv üzenetét. A szeretet mindent legyőz. Hát, engem is sikerült. Megyek a föld alá.
***
RÖVIDEN: Talán hiba volt ifjúsági könyvet választani, mert valamiért végig azt éreztem, én ebből már kinőttem. A szereplők nem az én korosztályom volt, ami önmagában még nem lenne baj, de az életkoruk és a viselkedésük szerintem egyáltalán nem passzolt. Morga annak ellenére, hogy tizenkét éves, olyan szónoklatba illő szóvirágokat fogalmaz meg, ami - számomra legalábbis - hihetetlenül hangzik egy kiskamasz szájából. De a kedvenceim még mindig azok, mikor a lánynak el kell rejtőznie és csendben lapulnia, elkezd magában beszélni, olyan egyértelmű dolgokat megállapítva, amit már ennek előtte is vagy ötször megtett, majd megjelenik a "kiáltott fel". Istenem, ha egyszer rejtőzködik, minek kiabál?? Valaki szóljon a kislánynak, hogy ez a két cselekvés nem fér meg egymás mellett, ha az ember épp nem akar lebukni.
A világ, amelyet felépített, szerintem teljesen abszurd, az érzelmek eltörlésére nem lehet alapozni egy egész bolygó új társadalmát és rendszerét. (És ugye mindez elviekben 3 év múlva lenne esedékes, szóval lehet készülni a világvégére :D )Mivel a könyv üzenete az, hogy a szeretet mindennél erősebb, s mindenkiben ott lakozik, elkerülhetetlen, hogy helyenként érzelgős legyen a sztori. Ez rendben is lenne, hisz ez egy időtálló mondanivaló. De itt valami akkora nyáltenger volt, ami 95-5% arányban elnyomta a cselekményt, az események ellaposodtak, majd mintha semennyire sem haladtak volna. Két szóba sűrítve: nem tetszett. Jól indult, de hamar beleuntam, és onnantól kezdve már csak szenvedtem, hogy érjünk már a végére!
„ – Rettenetesen sajnálom a prioszok elvesztését – mondta a kislány Horp és Drima felé fordulva. – Ahhoz, hogy megértsük az élet fontos dolgait, igen gyakran el kell viselnünk a fájdalmat és a vereséget. Rettenetes megpróbáltatás látni, hogy azok az állatok, akikhez kötődtetek, elpusztulnak. Megértem a fájdalmatokat. Talán még időre lesz szükségetek, de ha velem tartotok, az a sorsotok, hogy küzdjetek és visszaszerezzétek az eltörtöl szeretetet. Nem tudom, mi fog történni, nem tudom, hogy a Szél Mágiája le tudja-e győzni a fharok hamisságát. De a prófécia kezd megvalósulni, és kérlek benneteket, higgyetek benne!”

Ez tök aranyos, tényleg! De képzeljétek el ugyanezt több mint 400 oldalon át…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése