Látogatók

Sziasztok!

Örülök, hogy itt vagytok!
Remélem, kedvet tudok csinálni nektek az olvasáshoz, filmekhez, a színházhoz, és a koreai popkultúrához, s hogy tetszeni fognak a bejegyzéseim. Fontos számomra, hogy ti, akik az oldalon jártok, ne csak egy arctalan tömeg legyetek. Az oldal tényleg naplószerű, már olyan tekintetben véve, hogy tényleg az őszinte benyomásaimat írom le. Örülnék, hogy ha ti is részt vennétek benne, írnátok egy kommentet vagy e-mailt bármikor, ha egy téma felkeltette az érdeklődéseteket, ha egyetértesz velem, ha nem értesz egyet velem, ha tetszik az oldal, ha nem tetszik, ha észrevételed van, kérdésed, ötleted, kívánságod, hogy miről legyen még szó, plusz a ti ajánlásaitokra is kíváncsi vagyok. Erre nem azért van szükség, hogy növelje a statisztikai adatokat, hanem hogy élettel telivé váljon a blog, s hogy alapvetően egy kommunikatív közösséget alkothassunk, akiket a könyvek hoznak össze. Ha kritizálni akarsz, azt is megteheted, csak arra kérlek, legyen valami használható alapja, hogy javíthassak ott, ahol kell. Az utálkozókkal nagyon nem tudok mit csinálni. A maximum, amire képes vagyok, hogy felhőtlen időtöltést kívánok!

2017. augusztus 29., kedd

Blogprojekt#1 - II. Ki a kedvenc fiú??


Augusztus havi projektünk második szakaszához értünk, s míg a csajoknál nem volt semmi cicaharc, itt majdnem, hogy vér folyt. Artemisnek kemény kihívói akadtak, s a győzelme sem igen volt tisztának mondható… mondjuk mikor is csinált ő valamit tisztán? A küzdelem vesztesei Darren Shan, Perselus Piton, Daemon Salvatore és Magnus Bane voltak. Darrennel úgy voltam, hogy ott inkább a könyveket szeretem, Daemont még csak képernyőn láttam, de nyomtatva még nem beszélgettem el vele (érdekes is lenne: mondd csak, Daemon mielőtt rád vetném magam, előjátékként összeszámoljuk, a sorozatban vagy a könyvekben öltél-e meg több embert/vámpírt/vérfarkast/satöbbit éltedben és holtadban?), Magnus Bane kapcsán pedig nem szállt meg az ihlet.
Tehát döntetlen lett: Perselus Piton vagy Artemis Fowl? Bár egyébként büszkén vallom, hogy kígyót melengetek a keblemen, még egy Harry Potteres bejegyzést most nem akartam hozni. Pitonról majd máskor…
KI az az ARTEMIS FOWL?
„Hogyan jellemezhetnénk Artemis Fowlt? Jó néhány pszichiáter megpróbálta már, de mind kudarcot vallott. A fő gond az, hogy Artemis túl intelligens. Csúnyán elbánik bármilyen teszttel, s úgy megkavarja a legnagyobb orvoskoponyákat is, hogy többségük csak mekeg zagyván, míg be nem fektetik saját korházának idegosztályára.”
Eoin Colfer hétrészes fantasy-sorozatának főszereplője, egy több évszázados hagyományokkal rendelkező nemesi bűnöződinasztia legifjabb tagja. Apját, az idősebb Artemist minden valószínűség szerint atomjaira bontotta egy „típusára nézve Stinger, eredete szerint lopott légvédelmi rakéta” (vagy mégsem?), anyja pedig beleőrült a férje elvesztésének bánatába. Az első kötetben a fiú még csak 12 éves, de… hát…a képességei nem épp lebecsülendők. A fiatal géniusz fényt derít egy titkos földalatti társadalomra, kilesi titkait, és terveket sző a kizsákmányolásukra. Terve sikerül is, foglyul ejt egy elflányt, Pinduri Berkenyét, aki afféle rendőrtiszt a tündérek világában. Ám a váltságdíj átadása illetve –vétele már korántsem megy olyan zökkenőmentesen, mint ahogy azt Második Artemis elképzelte.
„A regények alapvetően Artemis csavaros észjárására és predikciós képességére építenek.” Ezt a mondatot a Wikipédiáról szedtem, és szerintem tök jól hangzik, szóval beírom. Meg nem mellesleg tökéletes, rövid és tömör megfogalmazás.
A hétrészes sorozatnak csak az első négy része lett lefordítva. A kötetek a science fiction és a fantasy vonalát követik, s mivel Artemis az ötödik regényben is még csak 15 éves, komolyabb romantikus szál nincs a történetben.
ARTEMIS FOWL, A KEDVENC

Tizenkét éves, a gyerek- és a kamaszkor határán billeg, de felnőtteket megszégyenítő mocskosan gondolkodik. Megjelenését tekintve is hátborzongató, Colfer gyakran vámpírszerűnek írja le vézna alkattal, sápadt bőrrel, és hűvös mosollyal. Ez a jellemzés szerintem a lehető legpontosabb összefoglaló is egyben, nemcsak a külsőre, de a személyiségére is igaz az élőhalottak benyomása: Artemis Fowl halálnyugodt, vérfagyasztó, kegyetlen fagyosságától még az edzettebb idegzetűek hátán is a hideg futkosna, pláne, ha vékony gyerek mellett ott magasodik a testőre, Butler. Az ifjú bűnöző lángelme a fentieken kívül páratlanul intelligens, könyörtelen, ravasz, és mindig képes meglepetéseket okozni. Azt hiszed, követni tudod, mi jár a fejében? Tévedsz. Tökéletesen hazudik. Ha hibázik, az már gyanús. Minden mozdulata egy terv része. Még a mások terve is az őt tervének a része! Jóformán megállíthatatlan – kivéve persze, ha ő nem akarja az ellenkezőjét.
Azért – elvétve – rábukkanhatunk néhány emberi tulajdonságra is: rendületlenül keresi az apját, akinek halálát képtelen elfogadni, és szégyelli magát, ha egy pillanatig is úgy érzi, feladta. Az a beletörődő szomorúság, ami akkor lesz úrrá rajta, mikor az édesanyja elmebajával szembesül, és az, hogy azt kívánja Berkenyétől, gyógyítsa meg őt, már-már feltételez némi jóindulatot is… amíg Eoin Colfer – mint a fiú hivatalos életrajzírója – közbe nem kotyog, és el nem árulja, hogy Artemis „egyszerűen azért döntött így, mert tudta, a népjóléti hatóságok már vizsgálják ügyét, és csak idő kérdése, hogy mikor helyezik gyámság alá.”
Így kell agyonvágni egy szép jelenetet!
Tehát Artemis Fowl egy negatív főhős nyomokban olyan allergén anyagokat tartalmazva, mint például emberség, becsület, satöbbi, de nem mondhatjuk, hogy nem kezeli magát rendszeresen – elvégre a bűnözéssel ezeket a kis kellemetlenségeket nyomban sutba lehet vágni, nem? Joggal tehető fel a kérdés, Felhő, te normális vagy, hogy őt szemelted ki kedvenc karakternek? Mi szerethető benne?


Ezen felesleges törni a fejeteket, megmondom én őszintén: semmi! Vákuumos, széntiszta, nagy fekete büdös semmi. Eleinte legalábbis. Hogy később megváltozik-e? Bizonyára, sőt lenyűgöző jellemfejlődésen megy keresztül, míg végül a ravaszsága már nem egyenértékű a gonoszsággal, többször „visszaeséses tüneteket” produkál (hisz tudjátok, mire gondolok, mindenkivel előfordul, hogy rosszabb napokon kétszer is majdnem kirobbant egy fajközi háborút… vagy veletek nem??). De mindegy is, mivel Artemis Fowl számomra nem a szíve miatt vált felejthetetlenné, hanem amiatt, hogy furcsa, szokatlan. Tizenkét éves kölyök felnőtt tekintéllyel, nagyratörő célokkal, ambiciózus, hűvös komolysággal és hátborzongató humorral (ami nem vicc kategória) követeli meg a tiszteletet. Valljuk be, felejthetetlen egyveleg, de még így is elkerülhetetlen, hogy önkéntelenül is, de alábecsüljük a magának való arisztokratát. Ugyan időről időre elbizonytalaníthat minket a visszatérő vérfagyasztó vérfogyasztó hasonlata, de aztán rövid úton túltesszük magunkat rajta – egészen addig, amíg Fowl úrfi meg nem győz minket arról, hogy a saját érdekünkben jobban tesszük, ha jelleme boncolgatása helyett inkább nemes egyszerűséggel tovább rettegnénk tőle.
Engem meggyőzött, de azért folytatom.
Most már ismerjük Artemis karakterének összetettségét, felmerülnek olyan kérdések, hogy hogyan-1 és hogyan-2. Hogyan-1: Egy éve tulajdonképpen mindkét szülőjét elvesztette, egy átlagos gyereknél nem a kétségbeesés, az otthontalanság érzése és a felnőttekre való utaltság lenne az ideális magatartás ebben az esetben? Hogyan-2: Hogyan uralhatja a világot, hogyan rendelkezhet ennyire magas fokú műszaki és technikai ismeretekkel egy olyan fiú, aki szemmel láthatóan nem jár iskolába, akinek lelkileg össze kellene törnie? A válasz mindkét esetben: ne felejtsük el, hogy Artemis Fowlról beszélünk. Egyébként meg nem tudom. ÉS ez a megválaszolatlanság mégis megnyugtató, hisz ezáltal tudjuk, hogy az ilyesmi, egy ilyen gyerek lehetetlen. Ilyetén okok miatt pedig nyugodtan alhatunk az ágyunkban.
Azokból a karakterekből, akiket a poszt elején is felsoroltam, három negatív, vagy negatívnak hitt szereplő. Igen, vészesen vonzódom az antihősökhöz, Artemis Fowl pedig az. Ami még megfogott benne, hogy egy pillanatig se adja fel, akár jó, akár rossz dolgokat akar véghezvinni, egy pillanatig se habozik. A sorozat folyamán többször szorítják sarokba, többször látszik reménytelennek a helyzet – de Artemis valahogy mindig megoldja, mert ő Artemis. Önbizalom, kitartás – ez a kettő bennem úgy jár ki-be huzat az ajtón, és talán ez az, amiért a rendíthetetlen és –mint később az kiderül róla- melegszívű Fowl úrfi teljesen a szívemhez nőtt.
Best of Artemis Fowl
„Egy pincér surrant az asztalukhoz.
- Még teát az uraknak? – kérdezte, és hajbókolt hozzá.
Artemis felsóhajtott. – Kíméljen meg a nagyjelenettől és üljön le!
A pincér ösztönösen Butler felé fordult, végül is ő volt a felnőtt.
- De uram, én pincér vagyok.
Artemis parancsolóan az asztalra csapott.
- Ön egyedi készítésű cipőt hord, selyeminget, három arany pecsétgyűrűt. Ön enyhe oxfordi akcentussal beszéli az angolt, s körmeiről elárulja puha fényük, hogy nemrég járt manikűrösnél. Ön nem pincér. Ön Nguyen Xuan, a mi összekötőnk, s azért öltötte magára ezt a szánalmas maskarát, hogy diszkréten kipuhatolja          fegyverzetünket.
Nguyen válla elernyedt. – Valóban. Ez káprázatos!”
Tündérekkel életre-halálra
Ne rémüljön meg, Mr. Nguyen – mosolygott Artemis. – A fegyvereket nem fogjuk használni.
Nguyen nem úgy festett, mint akit ez a kijelentés megnyugtat.
- Nem – folytatta Artemis. – Butler ugyanis legalább száz különféle módon képes végezni önnel anélkül, hogy használná a fegyvertárát. Bár meggyőződésem, hogyha egyféle módon már végzett, a többire nemigen lesz szükség.”
Tündérekkel életre-halálra
„Nem bíztam Fowlban, amíg élt, s a legkevésbé sem bízom benne most, hogy halott.” Tündérekkel életre-halálra
„Artemis nagy erőfeszítéssel kényszerítette összehangolt mozgásra kimerült tagjait. Lép, fog, kapaszkodik. Egyszerű dolog. Hát hányszor mászott már létrára! Hm, legalább egyszer biztosan. Nincs kizárva.” Artemis Fowl és Opália végzete
Eoin Colfer
„Soha nem voltam oda a hagyományos hősfigurákért. Túl sokat dumálnak, és túl keveset hibáznak. A klasszikus hős mindig pontosan tudja, mit kell mondania, és soha nem verik ki a fogát, legfeljebb néha éri egy-egy karcolás. Soha nem lenne belőlem hősfigura, pláne nem ilyen „mindent kibír” típusú. Főgonosz sem lehetne belőlem, az ugyanis olyan eltökéltséget igényel, ami számomra fárasztó volna, de az antagonisták akkor is jobban érdekelnek, szerintem izgalmasabb róluk írni.

könyvek
A sorozat:
Artemis Fowl: Tündérekkel életre-halálra (Artemis Fowl, 2001)    - a kritikámat ITT olvashatjátok róla
Artemis Fowl: A sarkvidéki incidens (Artemis Fowl: The Arctic Incident, 2002)
Artemis Fowl és az örökkód (Artemis Fowl: The Eternity Code, 2003)
Artemis Fowl és Opália végzete (Artemis Fowl: The Opal Deception, 2005)
Artemis Fowl: The Lost Colony (2006)
Artemis Fowl: The Time Paradox (2008)
Artemis Fowl: The Atlantis Complex (2010)
Kiegészítő könyvek:
Artemis Fowl: The Seventh Dwarf (2004)
The Artemis Fowl Files (2004)
Képregények:
Artemis Fowl: The Graphic Novel (2007)
Artemis Fowl: The Arctic Incident Graphic Novel (2007)
A FILM
A könyvből - legalábbis az elsőből - filmet szándékoznak készíteni, kb. 2003 óta, azonban hol az ír font magas árfolyama, hol a forgatókönyvírók sztájkja, hol pedig a rossz gazdasági helyzet akadályozza meg a projektet. Colfer egyszer már nyilatkozott úgy, hogy szerinte halála után kb. két évvel fog a film megjelenni.
Most viszont (kb. 10 perccel ezelőt) két olyan idei bejegyzésre is bukkantam, ami után joggal feltételezhetjük, hogy az Artemis Fowl film projektje ismét ott a teendők listáján – a cikkek szerint a Disney színészeket keres a főszereplő alakítására:
Izgatottan várom, mi lesz ebből…
***

A Blogprojektben, mint tudjátok, nem vagyok egyedül, lessetek be a többiekhez is! J


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése