Látogatók

Sziasztok!

Örülök, hogy itt vagytok!
Remélem, kedvet tudok csinálni nektek az olvasáshoz, filmekhez, a színházhoz, és a koreai popkultúrához, s hogy tetszeni fognak a bejegyzéseim. Fontos számomra, hogy ti, akik az oldalon jártok, ne csak egy arctalan tömeg legyetek. Az oldal tényleg naplószerű, már olyan tekintetben véve, hogy tényleg az őszinte benyomásaimat írom le. Örülnék, hogy ha ti is részt vennétek benne, írnátok egy kommentet vagy e-mailt bármikor, ha egy téma felkeltette az érdeklődéseteket, ha egyetértesz velem, ha nem értesz egyet velem, ha tetszik az oldal, ha nem tetszik, ha észrevételed van, kérdésed, ötleted, kívánságod, hogy miről legyen még szó, plusz a ti ajánlásaitokra is kíváncsi vagyok. Erre nem azért van szükség, hogy növelje a statisztikai adatokat, hanem hogy élettel telivé váljon a blog, s hogy alapvetően egy kommunikatív közösséget alkothassunk, akiket a könyvek hoznak össze. Ha kritizálni akarsz, azt is megteheted, csak arra kérlek, legyen valami használható alapja, hogy javíthassak ott, ahol kell. Az utálkozókkal nagyon nem tudok mit csinálni. A maximum, amire képes vagyok, hogy felhőtlen időtöltést kívánok!

2017. július 29., szombat

Dan Krokos: Hamis valóság, Hamis jövő

A sorozatban innentől, a második résztől felfedeztem néhány olyan hibát, ami miatt nem vált örök kedvencemmé ez a trilógia, viszont a továbbiakban az is kiderül, hogy miért hunytam végül szemet felettük, mikor a csillagozásra került sor. És egyébként számomra is érthetetlen, miért sikerült ennyire lassan kiolvasnom ezt a trilógiát, mikor a könyvek oldalszáma folyamatosan csak csökken, de az események pedig egyre összetettebbek és izgisebbek!
műfaj: ifjúsági, sci-fi
kiadja: Főnix Könyvműhely
oldalszám: 256
értékelés a moly.hu-n: 85%
az én értékelésem: 4,5 csillag   (Elég sokat bizonytalankodtam itt, hogy ez az érték legyen, vagy adjuk-e meg neki az ötöst, ráadásul a százalékos értékelés is attól függött – hogy 85% vagy 86% - hogy melyikre kattintok. Szóval van egy kis bűntudatom, mindkét értéket többször is bírtam, majd javítottam… szóval ez egy elég beszámíthatatlan értékelés.)
borító: még mindig az új!
karakter, akit imádtam: Nina, Miranda, Noah
karakter, akit ettek volna meg a szemnélküliek: az Eredeti Miranda (Igazgató)
kedvenc jelenet: a Fáklya megszerzése, Miranda áldozata
FÜLSZÖVEG:
Miranda semmi másra nem vágyik, csak normális életre. Eltökélte, hogy túllép származása szörnyű valóságán, miszerint ő csak egy klón, és megpróbálja felhőtlenül élvezni a közösen töltött időt barátjával, Peterrel és többi társával az iskolában. Ám hamarosan kénytelen ráébredni: „normális” élet nem létezik – legalábbis nem egy olyan lány számára, akit arra teremtettek, hogy eleven fegyver legyen. Amikor egyik csapattársa renegáttá lesz, az esemény olyan háborút indít el, amely az egész világot veszélybe sodorja, Miranda pedig a végső áldozat meghozatalára kényszerül, hogy megmenthesse a bolygó jövőjét.
Sokkal nehezebben olvastam ki ezt a részt, mint az elsőt, szinte át kellett rágnom magam rajta, eleinte annyira nem kötött le. Közben ezzel (meg majd a harmadik kötettel is) párhuzamosan más könyvekbe is belekezdtem, szóval úgy tűnt, ez már csak ilyen parkoló sorozat lesz, amivel majd csak úgy rendszertelenül, éppen csak hogy haladok. Valószínűleg bekapcsolt a második részek iránt érzett fokozottan kritikus énem is, mert szerintem ez volt a „legrosszabb” kötet a trilógiából. A jelző természetesen csak viszonyító jellegű, hisz még így is megéri az 5 csillagot!
Az első rész függővéges befejezés után leesett állal konstatáltam, hogy az új helyszín egy iskola. Még csak nem is egy Iskola, nagybetűvel, mint a Maximum Ride-ban, hanem egy mezei, átlagos és minden tekintetben véve hétköznapi tanintézmény. Normális. De ez hamar megváltozik, és hirtelen ismét a cselekmény sűrűjébe csöppenünk.
A sorozat egészéről elmondható, hogy csak úgy jönnek-mennek az új változók, az olvasónak szinte ideje sincs felfogni az egyiket, máris jön a másik. Kérdés: ez most pozitív vagy negatív? Általánosságban véve azt mondanám, hogy az előbbi, hisz egy igazán élvezetes könyv alapanyaga a fordulatok. A Hamis valósággal kapcsolatban viszont voltak kétségeim. Nagyjából mindenre fény derül ugyan, de nekem olvasás közben mégis támadt egy olyan hülye érzésem. Zsupsz, egy újdonság, de Mirandának a szeme se rebben, semmi értetlenkedés, ez viszont az olvasón belül akaratlanul is egy olyan benyomást kelt, mintha lemaradt volna valamiről, mintha a helyzet magyarázatát már neki is tudnia kéne. Idővel persze kiderül, miről is van szó, és hogy Miranda se tudott semmit, mégis… bennem maradt azért néhány kérdőjel.
De! A vége számomra mindent söpört, az apokalipszis-állapot leírása is nagyon tetszett. Miranda kőkemény hősnek bizonyul, aki emellett ugyan érzékeny is, de az érzelmei nem hátráltatják, hogy azt tegye, ami helyes, nem a picsogását hallgatjuk oldalakon keresztül, hanem az elszántságát és a bátorságát. Mintha a kétségeimet lenullázták volna! Azonnal a következő részt!

műfaj: ifjúsági, sci-fi
kiadja: Főnix Könyvműhely
oldalszám: 208
értékelés a moly.hu-n: -
az én értékelésem: 5 csillag
borító: a zöld a kedvenc színem, tehát… J
karakter, akit imádtam: Miranda, Peter, Rhys
karakter, akinek végre volt egyetlen jó pillanata: az Eredeti Miranda (Igazgató)
kedvenc jelenet: elég sok van, nehezen tudnék egyet kiemelni


FÜLSZÖVEG:
Az Igazi Föld visszatér Manhattanbe, és ezúttal egy egész hadsereggel érkezik. Rhys, Noble, Sophia és Peter azonnal tudja, szükségük lesz Mirandára, aki ébredése után rémülten veszi észre, hogy világa lángokban áll. Dan Krokos intrikákkal és feszültséggel teli regényében Miranda utazása észveszejtő befejezéshez közeledik, és mindent kockára kell…
A trilógia utolsó s egyben legrövidebb részét tartott a legtovább kiolvasni. Fogalmam sincs, ez hogyan sikerül. Az évszázad rejtélye.
A második résszel ellentétben a zárókötet egy szemernyit sem habozik, azonnal belevág a dolgok közepébe. Nehéz spoiler-mentesen írni erről a könyvről, találtam benne néhány tartalmi ellentmondást… de ne már, ne legyünk kukacoskodók! Tény, hogy párszor sikerült összezavarodnom, pár magyarázat nekem megint később esett le. Ha nem figyelsz eléggé, ez a könyv nagyon meg tud kavarni, mert hasonlóan az előző részekhez annyira gazdag a fordulatokban, annyira mozgalmas és akciódús a cselekménye, és annyira ütős a végkifejlete, hogy emiatt még az utolsó pillanatban, mikor már épp megnyugodnál te is meg az események is… hát nem, még akkor sem hiheted komolyan, hogy vége van, mindig meg tud lepni!
***

A történetnek csillagos ötös, a szövegvilágnak négyes, a világépítésről viszont nem mondok semmit, mert nekem személy szerint ez a fajta elképzelés más világokról nem igazán tetszik, de ez csak az én dilim, ettől függetlenül mindenkinek ajánlom a sorozatot, kivéve azoknak, akik mindenben keresnek valami valóságalapot. Elég hihetetlen, de egy nagyon pörgős törtnetről van szó, ami az egészét nézve teljesen magával ragad.
„- Ami itt és most történik, hatással van a jövőre, csakhogy a változások hatása kiszámíthatatlan, nem tudhatod, hogy mi a fontos, és mi jelentéktelen, amíg ki nem próbálod.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése